Het Antwerps Havenbedrijf. Een glazen gevel.

Saint-Gobain Havenhuis

Zaha Hadid zorgde voor een architectonische pareltje: het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Een ‘excentriek en innovatief gebouw’ dat dient als symbolische toegangspoort tot het havengebied. Het imposante geheel van glazen facetten werd op het dak van een honderdjarige brandweerkazerne ontworpen als nieuwe eyecatcher tussen stad en haven.

Het gebouw is meer dan honderd meter lang en is daarmee groter dan de voormalige brandweerkazerne eronder. Dankzij deze uitbreiding heeft het gebouw nu plaats voor de vijfhonderd medewerkers van het Havenbedrijf, die voorheen over verschillende locaties in de Antwerpse haven verspreid waren. Het gebouw kijkt zowel op de haven als de stad uit en glinstert alsof het beweegt. Dit effect wordt versterkt door een enorme, schuine betonnen ‘pilaar’ en balk aan de ene zijde en gefacetteerde, driehoekige glazen panelen aan de andere.

Antwerpen Havenhuis Saint-Gobain

Glas als de bouwschil

De gevel van de ‘glinsterende glaswolk’ is bedekt met transparante en ondoorzichtige driehoekige glazen facetten, die zo zijn gerangschikt dat aan de zuidkant een vlak oppervlak ontstaat en aan de noordkant een golvende structuur die het water nabootst. Met deze architectonische ontwerpkeuze wil de architect de omvang van het gebouw visueel opsplitsen.

Bovendien zijn de glazen facetten in de bouwschil gemaakt uit thermisch en akoestisch isolerend, zonwerend veiligheidsglas. Dit biedt de medewerkers meer dan voldoende daglicht, een aangenaam binnenklimaat en ook het binnendringend geluid wordt grotendeels tegengehouden wat voor de nodige rust zorgt. Daarnaast is ook ondoorzichtig borstweringsglas gebruikt, zodat van buitenaf geen materialen of bouwelementen te zien zijn.

Een van de uitdagingen van het project was dat de oorspronkelijke gevels van de brandweerkazerne zichtbaar moesten blijven, aangezien het gebouw op de monumentenlijst staat. Daarom moest de uitbreiding op of boven het dak komen. De binnenplaats van de brandweerkazerne heeft ook een glazen overkapping gekregen en is nu de receptie van het Havenhuis.

“Saint-Gobain heeft met trots meegewerkt aan dit project door kwaliteitsbeglazing voor deze ‘glinsterende glaswolk’ te leveren.” – Annie Coppens

Annie Coppens Saint-Gobain

Meer dan 14 verschillende samenstellingen

De gevel van de nieuwe aanbouw bestaat uit thermisch en akoestisch isolerende, zonwerende veiligheidsbeglazingen CLIMAPLUS COOL-LITE® KS 147 van Saint-Gobain Building Glass, in meer dan 14 verschillende samenstellingen.  

Deze spiegelende geluiddempende beglazing houdt binnendringend geluid grotendeels tegen en verschaft zo de onontbeerlijke rust om te werken en te leven. Deze eigenschap, nodig voor het Havenhuis, is gecombineerd met zonwerende beglazing uit het COOL-LITE®-assortiment waarmee tijdens de warme maanden het teveel aan zonnewarmte wordt buiten gehouden, en een aangenaam binnenklimaat gecreëerd wordt.

Daarnaast is ook ondoorzichtig borstweringsglas gebruikt, zodat van buitenaf geen materialen of bouwelementen te zien zijn. Saint-Gobain Building Glass heeft borstweringsbeglazingen EMALIT EVOLUTION geleverd, die met een email van 0% lood zijn. Het resultaat is een gekleurd ondoorzichtig glaspaneel dat op termijn zeer stabiel is met een esthetisch strak uiterlijk. Als substraten voor de EMALIT EVOLUTION borstweringen zijn drie verschillende producten gebruikt:

  • PLANICLEAR: helder floatglas of vlakglas;
  • DIAMANT: extra-helder floatglas;
  • ANTELIO: biedt een eenvormige uitstraling tussen doorzichtige en ondoorzichtige.

De producten van Saint-Gobain Building Glass hebben ertoe bijgedragen dat het BREEAM-keurmerk ‘VERY GOOD’ aan het project is toegekend.

Saint-gobain Antwerpen Havenhuis Zaha Hadid

Foto's: © Marc Sourbron; © Greenbuilding

 

Voor meer informatie:

Contacteer Annie Coppens voor meer informatie: LinkedIn

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Saint-Gobain
Reynaers
VMZINC
Soprema
Soudal
Schoeck
EQUITONE
Nelissen
Muurtuin
Etanco

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten