Provinciehuis Antwerpen

Provinciehuis-Antwerpen

Eind 2019 mochten de medewerkers van Provincie Antwerpen terugkeren naar hun gekende omgeving van het Koning Albertpark. Het oude kantoorgebouw uit begin de jaren 70 voldeed niet meer aan de hedendaagse werking. Een studie wees uit dat het goedkoper en bovendien efficiënter was om een nieuwbouw op te trekken, eerder dan het bestaande gebouw te renoveren. Het resultaat? Een nieuwe landmark voor de Provincie Antwerpen, ontworpen door XDGA Architecten.

Projectinfo:

Project: Nieuw Provinciehuis Antwerpen

Locatie: Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Bouwjaar: 2015 - 2019

Bouwheer: Provincie Antwerpen

Architect: XDGA Architecten

Betrokken partner(s): ACO Passavant, Saint-Gobain

Het Antwerpse provinciehuis is uiterst compact, duurzaam en toegankelijk. Het gebouw heeft naast een kantoorfunctie ook een congrescentrum dat afgehuurd kan worden. De bovenverdieping werd ingericht als de nieuwe werkplek van de gouverneur en de gedeputeerden van de provincie. De werking vereist bovendien grote, open oppervlakten op elke verdieping. Daarom werd gekozen voor een sculpturale vorm, opgebouwd uit rechthoekige plattegronden en verticaal doorlopende kernen.

Opvallende glasmozaïeken gevel

Paul_Roman

Ongewoon is de opbouw van het glasmozaïek in de geventileerde gevel van de toren. Het gebouw telt maar liefst 683 driehoekige ramen. Die driehoekige beglazing loopt uit in scherpe punten. Een ongewone vorm, waarbij een goede productcontrole van uiterst groot belang was. Dankzij een slim plug-in systeem kunnen de ramen blind bevestigd worden in de façade, en tegelijk geïnterpreteerd worden als ‘volledig omklemd’.

“Het is al lang duidelijk dat glas niet langer alleen maar dient om de wind buiten te houden en door te kijken”, vertelt Paul Roman van Saint-Gobain. “Deze beglazing beantwoordt aan veiligheidsnormen en akoestische normen en zorgt voor een connectie met buiten.”

Alle beglazing is vlak uitgevoerd en variërend in hellingshoeken van 0° tot 30°. Ook de voorgeschreven geluidwerende eisen aan het glas zijn verwerkt in de uiteindelijke glasopbouw.

We hebben van glas nog lang niet alles gezien

Niet-absorberende gevels

Dries_Aerts

ACO zorgde voor de afwatering rond het gebouw en in de parkeergarage. Bij een standaard gevelafwerking zal er steeds een deel van het water geabsorbeerd worden door het gevelmateriaal. Dat was hier niet het geval. We onderscheidden hier 2 niet absorberende geveltypes: enerzijds de opstaande gevel van helderwitte glaspastilles en anderzijds de glaspartijen.

“Voor het berekenen van de af te voeren debieten houden wij rekening met de regelgeving van het WTCB, gebundeld in de TV270”, licht Dries Aerts van ACO toe. “Voor verharde grondoppervlaktes rekenen wij met een regenintensiteit van 200 l/sec/ha. In de volksmond spreken ze dan over een neerslaghoeveelheid van 1,2 mm/uur of 1,2 l/min/m². Bij opstaande, niet-absorberende gevels, zoals bij het Provinciehuis, mag deze regenintensiteit gehalveerd worden en dient er maar rekening gehouden te worden met een bouwhoogte van 10m.”

Het water dat via de gevel wordt opgevangen legt nog een bepaalde weg af. Hetzij naar een bufferbekken met de mogelijkheid om het te hergebruiken of naar een infiltratiebekken dat zorgt dat het opgevangen water kan infiltreren.

Snelle en efficiënte gevelafwatering

ACO
Saint-Gobain
Beglazing
Afwatering

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Saint-Gobain
Reynaers
VMZINC
Soprema
Soudal
Schoeck
EQUITONE
Nelissen
Muurtuin
Etanco

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten